BJÖRSÄTERS ÖL&WHISKY

En öl-Rena hälsokuren
Home
Mötessidan
Klubben
Album
Länkar
Gästbok
Kontakta oss
Öl-vi-provat
Nyheter

Aftonbladet
LÖRDAG 8 MARS 2003
En öl - rena hälsokuren

SKUMMANDE MEDICIN En finsk forskare menar att ett par glas öl per dag kan motverka en rad sjukdomar. Luleåtjejerna Maria Pettersson, 19, Jessica Sandberg, 23, Anna Landin, 23, och Sofia Johansson, 23, på restaurang Carmen i Stockholm lät sig dock inte imponeras. "Det struntar väl jag i om det är nyttigt eller ej", var Sofias spontana reaktion.
Foto: STEFAN JERREVÅNG

Aftonbladets ölexpert Göran Winbergh.
Foto: PETER KNOPP

Tror du att alkohol kan vara nyttigt?
Ja Nej
Se resultat

Forskare: Drick två stora glas varje dag
Äntligen en positiv nyhet för alla som gillar öl.
  Finska forskare har kommit fram till att det hälsosamt - betydligt hälsosammare än vin.

   Forskare Silja Home säger i tidningen Ilta-Sanomat att öl innehåller många vitaminer och näringsämnen som är viktiga för den allmänna hälsan. De vitaminerna finns varken i vin eller starksprit.
  Öl förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, benskörhet, demens, alzheimer och vuxendiabetes. Ölet håller också blodtrycket i schack.
  Enligt Silja Home räcker två stora öl (45-50 cl) för att fylla hälften av människans dagliga behov av B-vitamin.
  
Bra för vegetarian
  Särskilt för vegetarianer är det viktigt att få i sig tillräckligt med B-vitaminer och då kan en kombination av öl och vitaminpiller vara lämpligt, föreslår den finska forskaren.
  Aftonbladets ölexpert Göran Winbergh är inte alls förvånad över att öl är nyttigt - han är mer förvånad över att finnarna kommit på det här nu.
  - Det har varit känt i 50 år att öl innehåller både mineraler, spårämnen och alla vitaminer utom C-vitaminet, säger han.
  - En amerikansk näringsprofessor sa en gång att ska man ta med sig en dryck till en öde ö för att klara sig så länge som möjligt så är öl det självklara valet.
  
Gå ner i vikt
  För den som önskar gå ner i vikt rekommenderar Göran Winbergh boken "Banta med öl".
  - Mättnadskänslan kommer snabbt och man får i sig få kalorier, säger han.
  Forskaren Silja Home påpekar dock att det räcker med tre stora öl för män medan kvinnor inte bör dricka mer än två i taget. Dricker man mer ökar riskerna snabbt för att drabbas av problem med hjärtat.
Publicerad: 2003-03-08

Du kan inte rösta...